zaterdag, juli 20, 2024
Tips en Trics

Enkele tips om zelf de technische staat van je auto te controleren

Ga je binnenkort met de auto op vakantie? Hier zijn enkele tips om zelf de technische staat van je auto te controleren. Het maken van een afspraak bij de garage voor een vakantiecheck is momenteel niet gemakkelijk vanwege lange wachttijden, soms zelfs tot zes weken. Gelukkig kun je zelf een groot deel van de technische inspectie uitvoeren.

Het is verstandig om vóór vertrek enkele essentiële onderdelen te controleren om zonder problemen op vakantie te kunnen gaan. Dit kun je bij de garage laten doen, maar dat kan prijzig zijn, variërend van 20 tot 80 euro, exclusief onderdelen. Bovendien hebben garages momenteel vaak een drukke agenda vanwege een tekort aan mechaniekers. Je kunt echter zelf een groot deel van de vakantiecheck eenvoudig uitvoeren, vooral visuele inspecties. Als je een onderdeel tegenkomt dat vervangen moet worden, moet je alsnog een afspraak maken bij de garage. Wacht dus niet te lang met de technische inspectie van je auto, anders kan het weken duren voordat je aan de beurt bent.

Bij een vakantie-inspectie moet je letten op verschillende onderdelen, zoals banden, ruitenwissers, remmen, uitlaat, accu, oliepeil, remvloeistof, koelvloeistof en ruitensproeierreservoir. Vakgarage.nl, een collectief van 339 universele garages in Nederland, biedt informatie over welke onderdelen zij controleren tijdens een vakantiecheck. Naast Vakgarages bieden ook merkdealers en andere werkplaatsen zomerinspecties aan.

De meeste controles kun je eenvoudig zelf uitvoeren, zoals het controleren van vloeistofniveaus onder de motorkap. Het peil van motorolie, koelwater en remvloeistof moet op het “max”-niveau staan. Raadpleeg de handleiding van je auto om de juiste vloeistoffen te gebruiken bij bijvulling. Het meten van de profieldiepte van autobanden kun je zelf doen, en let ook op de bandenspanning, vooral bij zware belading. Het visueel controleren van remmen is lastiger en vereist vaak ervaring, dus laat dit door een professional doen. Vervang tijdig de ruitenwissers voor goed zicht tijdens regenbuien.

Zorg er ook voor dat je verzekerd bent voor pechhulp in de landen waar je doorheen reist en noteer de telefoonnummers van de VAB of Touring voor noodgevallen langs de weg.

Avatar foto

gast blogger

Dit stukje is geschreven door een gastblogger. Ook gastbloggen voor Renaultforum? Dat kan zowel onder uw eigen naaam als een pseudoniem. Kijk via 'CONTACT' en 'bloggen voor Renaultforum' Wij zien uw stukje graag tegemoet. Zowel gratis stukjes als tegen een vergoeding (wanneer en indien geplaatst) zijn welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *